Jeppe på Bjerget

#
Fredag den 19. april 2013 kl. 19:30

Morsom, tankevækkende og bidsk – ingen går fri, høj som lav stilles til skue og gøres til grin, men som altid hos Holberg: Med kærlighed.

Det vil nok være på sin plads at spørge, om en forestilling, der snart har 300 år på bagen stadig har noget at sige publikum. Meget vand er løbet i åen og meget brændevin skyllet i halsene siden Holberg lod Baronen belære publikum om, hvor galt det ville gå, hvis en simpel bonde fik magten.

Men hvis man sætter vor tids magthavere i baronens sted og udskifter bonden med en simpel lønmodtager – eller arbejdsløs – så rammer Holberg måske alligevel noget af tidens tone og eksperternes dommedagsprofetier om hvad der ville ske, hvis flere almindelige danskere fik adgang til at bestemme på lige fod med de økonomer, jurister og kandidater i samfundsvidenskab der overbefolker vores folkestyre.

Og der er såmænd rigeligt med paralleler til vore dage derudover. Jeppe drikker – den sang synes jeg også bliver sunget i dag, og hvis man ser på Jeppes baggrund og derrmed årsagen til hans drikkeri: Nilles utroskab, hans ydmygelser overfor degn og ridefoged og hans forfærdelige oplevelser i militsen, ja så kan man jo sagtens sætte en Afghanistan veteran med posttraumatisk stress syndrom ind i hans rolle, og diverse sagsbehandlere og
myndighedspersoner ind i degnes og ridefogedens.

Og Nille er såmænd også fuldt sammenlignelig med moderne kvinder. Hun har taget afsked med en dejlig mand, og fået et fordrukkent, impotent skrog tilbage – det må vel give frustrationer hos enhver sund, ung kvinde, og hendes forsøg på at prygle lidt struktur ind i Jeppe er – omend frugtesløse og måske direkte skadelige – ganske forståelige. At hun så i tilgift søger trøst og bekræftelse hos degnen er vel heller ikke helt ukendt i vore dage.

Og når alt dette så er sagt, så må vi jo ikke glemme, at "Jeppe på Bjerget" ganske enkelt er fremragende skrevet. Morsom, tankevækkende og bidsk – ingen går fri, høj som lav stilles til skue og gøres til grin, men som altid hos Holberg: Med kærlighed.

Så læn jer tilbage og nyd en stund i selskab med danmarkshistoriens mest berømte bonde og et veloplagt hold skuespillere.

Instruktør: Peter Milling         
Instruktørassistent: Lisbeth Wilger

Priser:
Voksne 150 kr.           
Børn 75 kr.
+ billetgebyr 15 kr.

Der spilles onsdag - fredag kl. 19.30 og lørdage kl. 15.00

Arrangør: Dorothea Teatret

Arrangøren oplyser

Dørene åbnes 30 minutter før forestillingen.
Baren er åben før forestillingen og i pausen
- med sædvanligt sortiment.